Pages

Thursday, March 24, 2011

Spageti Pemalas Style

Walopun arini teman cuti bekerja ofis, tapi kerja rumah tetap tak dapat teman nak mencutikan diri..walopun suami teman dah gazetkan pekeliling bertajuk "hari ni tak payah masak..rehat jo lah", tapi sebagai isteri solehah (ayat wajib poyo sket),  maka dengan penuh semangatnya teman berjaya menggolek-golekkan diri sampai ke dapur dan menghasilkan resipi yang teman namakan "Spageti Pemalas Style".. kalo rajin, kena wat spageti bolognise (betul ke eja camni?) kuah asing..spageti asing..tu baru rajin namanya..

Ni kalo Geni tengok ni harap dia tak esemes cakap tingin ke tingat ke nak makan spageti..ngeh ngeh ngeh...Geni, nama hang jugak aku petik..



Bahan-Bahan:
Spageti - masak seperti yang sepatutnya..
Udang & Sotong
Capsicum hijau & merah - potong kontot-kontot panjang
Bawang putih - ketuk dengan hammer
Daun bawang - potong-potong size 5 1 inci (kalo 5 inci baik tak yah potong..masuk je selai-selai)
Lada hitam - tumbuk
White button mushroom
Sos lada hitam
Sos tiram
Stock ayam
Oregano
Olive oil
Bancuhan tepung jagung

Kuantiti bahan-bahan - suka ati kome lah nak letak banyak mana..

Cara memasak :
1. Tumis bawang putih
2. Campak sume bahan dalam kuali ikut kesesuai masa dan jenis bahan..ala..cam goreng mee la jugak..

SELAMAT MENCUBA

1 comment:

genny da bomb said...

kekekeke..nasib baik aku tak rasa nak...huhuhu..sbb dia spesis nasik,mee,bihun,pasta ni kot..huhuhu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails