Monday, February 20, 2012

Susuk Semulajadi

Belek-belek muka kat cemin..and tot that i look older than age.. bos yang bersalah..ye bos yang bersalah..bos jugakkkk..haha.sebab bos selalu menstresskan saya.. stress make me mad..mad make me hard to smile.. less smile, wrinkle come out! but eh, no sign of wrinkle cuma maybe air muka yang selalu keruh ni yang membuatkan muka nampak tak berseri dan agak tua..some say i look like anak dara belum kawen..chaittt..nak ambek ati pun agak-agak la..but ok..thanks for your compliments.. itu ayat ambek hati yang paling menusuk kalbu.. the truth, i know i maybe look like makcik-makcik oredy. no doubt..see..nampak sangat sedang mengalami sindrom kemurungan lack of self confidence..

Am not beauty conscious type.. tapi, wajah kurniaan Allah ni perlu juga dijaga.. one time wrinkle come out, tak ada spare part original to cover up . So now, what shud i do? pegi ke kaunter jualan barang kosmetik dan cari produk anti-aging? maybe yes..could be no..


Am not soo easy to influenced by those penjual barang kosmetik.. sebab.. dulu mak saya ada masalah pigmentation..  ramai penjual produk kosmetik yang berjaya mengaut keuntungan besar dengan menjual produk mereka kat mak saya sebab penjual tersebut berjaya mempengaruhi mak saya yang krim-krim dia jual sume tip top..pasti berkesan.. ada satu masa tu peti ais kat rumah ada satu part tu penuh dengan produk kosmetik untuk hilangkan pigmentasi bila segala cream tu kena simpan dalam frige.. at the end, none of the said expensive product berjaya menggembirakan mak saya.. sampai satu masa, mak saya cakap kalau kumpul duit yang mak saya dah spend beli krim-krim tu, boleh beli tiket kapal terbang pegi Amerika..



Anak saya Umar yang suka komplen about my skin, my dress, my tudung and so on..eeeeiiiii kecik-kecik dah pandai komplen.. besar nanti mesti cerewet pilih gelfren.. mesti nak yang lawa kulit licin je ni..

dulu..
"mama, kenapa naik jiwawat?"
"mama, tengok ni..iklan cream jiwawat..mama beli la.." 
"mama, kenapa pakai tudung macam bibik?"

sekarang..
"mama, kulit mama dah cantik sikit..dah takde jiwawat.. saya suka macam ni"
"mama, muka mama dah licin .. dah elok dah" (the truth is i tempek compact foundation to cover up the scars)
"mama, baju tu tak cantik..pakai baju ni.."

soon..
when wrinkle come out..or bila mama dah masuk level ah soh or nenek-nenek, more question or komen yang tulus ikhlas will come out from his mouth..sure !



Ok, shud do something start from now on.. tapi tak suka tau tempek macam-macam kat muka.. maybe sebab tu kulit tak cantik since my skin bukan dalam kategori "gifted".. need to spend a lot of $$ to make it look tak sakit mata memandang. few years ago, sometime i need to stand under the hot sun masa kerja.. jadi kulit yang sedia memang tak putih berseri menjadi lebih kusam, gelap gelita.. lepastu tak pakai whitening cream .. so far i dont use any whitening cream or whitening product.. let it be natural color..fact - sun light can harm our skin..not only the color.. but oso the skin texture..

Recently, am thinking about "jab"..goshh..bukan botox ok.. tapi kolagen.. sebab i read somewhere reported that Ziana Zain injek kolagen..no wonder she look so gojes at 40's.. good what berterus terang cakap injek instead of cucuk-cucuk tapi lepas tu cakap "i guna air semayang je untuk kekalkan kecantikan"..  nak injek? heeeeeee.. bunyi macam desperate sangat kan.. haha.. where got money to injek maaa.. not cheap ok.. cost few thousand bucks woh !!




Masa pegi Cameron aritu terserempak dengan Sheila Majid.. makkkkkk...cantik siot.. kecik comel lotte tak padan dengan umur.. if am standing next to her, sure orang akan ingat am older than her..dem you .. LOL.. sorry but yes.. dia saaaaaaaaangat comel..petite..dengan kulit yang tegang halus mulus..



Think think think..I decided to forget about "jab".. wanna try this susuk semulajadi.. hard to terpengaruh dengan penjual kosmetik tapi akhirnya kalah dengan penjual madu lebah.. walaupun menggelupur tiap kali nak teguk air campur susuk semulajadi ni, tapi gigih jugak telan..tekak alah dengan segala medication or supplement berbentuk liquid.. uwekkk.. 

True facts about royal jelly honey - used to reduce wrinkles and normalize oil production in the skin.. and royal honey vendors claim a wide variety of healthy benefits.. jadi take madu not only for beauty purpose, but oso for health..

Khasiat madu lebah yang telah disebut dalam Al-Quran.

"Dan Tuhanmu mengilhamkan kepada lebah: "Buatlah sarang-sarang di bukit-bukit, di pohon-pohon kayu, dan di tempat-tempat yang dibikin manusia. Kemudian makanlah dari tiap-tiap (macam) buah-buahan dan tempuhlah jalan Tuhanmu yang telah dimudahkan (bagimu). Dari perut lebah itu keluar minuman (madu) yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat ubat yang menyembuhkan bagi manusia. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda (kebesaran Tuhan) bagi orang-orang yang memikirkan." (An-Nahl: 68-69)



kalau berjaya habis sebotol madu ni, later boleh try madu jenis lain pulak..

2 comments:

ana-kirana said...

najwa ,
bagus amik madu ...aku nk promote madu tualang jugak hehe..tp belum lanching website lagik

aku pon suka nak cantik2..walau pon muka tak cantik mana tapi utk keyakinandiri jua :)

nnt aku pm hang,,kolagen mampu milik..kolagen berkualiti ..harga terbaik

Elylinn said...

Kak Najwa, try guna air basuhan beras kali ke 2 & so on untuk basuh muka. Berkesan gak untuk kurangkan masalah muka berminyak. Some more, dia haluskan kulit jugak. Tapi takes time jugak la. Dah try dah.... mmg berkesan, dolu2 sejak dari zaman sekolah muka eden pun penuh dgn jerawat, huhu..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails